Analyse van ongevallen, door Wim van Alphen

 

Analyse van ongevallen, door Wim van Alphen

Ongevallen zijn niet te voorkomen. Nul risico bestaat niet, wat media ons soms ook willen doen geloven. De cijfers onderschrijven dit met circa 220.000 arbeidsongevallen per jaar in Nederland, waarvan zo’n 75.000 op de spoedeisende hulp belanden. Iedere werknemers heeft volgens dit boekje gemiddeld 41% kans om in het werkzame leven één of meer arbeidsongevallen mee te maken die leiden tot verzuim. Als ze dan toch niet te voorkomen zijn, kunnen we maar beter zorgen dat we ervan leren. Om herhaling te voorkomen.

Dit boekje geeft een samenvatting van de aspecten rondom het onderzoeken van voorvallen. Het behandelt onderwerpen zoals algemene informatie zoals het doel en soorten ongevallen, tot aan het melden van ongevallen en het uitvoeren van onderzoek (hoe verzamel je feiten bijvoorbeeld), de analyse en rapportage. Ook handig zijn de bijlagen met voorbeeldformulieren en checklisten, gebaseerd op best practise.

Een handig en handzaam naslagwerk dus, niet alleen voor veiligheidsdeskundigen, maar zeer zeker ook voor leidinggevenden die ermee in aanraking komen.

Het behoort tot de zakboekenreeks Werk en Veiligheid:
- Gevaarlijke stoffen, Jodokus Diemel;
- Geluid en Trillingen, Ep Marinus;
- Analyse van ongevallen, Wim van Alphen.

Titel: Analyse van ongevallen
Auteur(s): Wim van Alphen
Uitgeverij: Kerkebosch BV, Zeist
Jaar: 2013
ISBN: 9789067205542

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?