Boekrecensies
helpen je om na te gaan of een boek jouw tijd waard is. Daarom geef ik hier de boeken waar ik veel uitgehaald heb en goed toe kan passen in mijn eigen dagelijkse praktijk, maar ook in mijn adviezen. Je vindt hier alleen de boeken die ik van harte aanbeveel om te lezen. Voor meer werkplezier, een hoger veiligheidsniveau of gewoonweg om de zaag scherp te houden.
Deze pagina bevat affiliaties. Dat betekent dat de teksten links bevatten naar boekenwinkels. Mocht je iets aanschaffen via een dergelijke link, dan ontvang ik een commissie waarmee ik deze site in stand kan houden. Wil je dat niet, dan kun je de boeken ook rechtstreeks bij een boekenwinkel aanschaffen zonder op de links te klikken. De aankoopprijs is hetzelfde.
RI&E in 100 vragen
Voor wie aan de slag wilt met de RI&E is er het boek RI&E in 100 vragen van Daan Speetjens en Walter Zwaard. Het beantwoordt de meest voor de hand liggende vragen en is daardoor heel geschikt als vertrekpunt. Daarnaast biedt het een naslagwerk.
Arbopocket, Wegwijzer 2018
Als je wilt beginnen met arbobeleid, hoe begin je dan? Wat houdt dat eigenlijk in en waar bestaat het uit? Dat en deze vragen komen uitgebreid aan bod in het boekje Arbopocket 2018. Wat mij erg aansprak zijn de voorbeelden die in dit boekje worden aangehaald. Ook voor de preventiemedewerker en OR-leden een mooi naslagwerk.
Handboek Arbeid & Gezondheid
Als je op zoek bent naar een naslagwerk voor onderwerpen als gevaarlijke stoffen, binnenklimaat, fysieke belasting, biologische factoren en PSA, dan heb je dat binnen handbereik met dit Handboek Arbeid & Gezondheid. Diverse experts geven op deze uiteenlopende aspecten de laatste inzichten, achtergrondinformatie en werkwijzes.
Nooit meer te druk
Wil je de drukte de baas zijn? Dan is het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe heel geschikt als vertrekpunt. Aandachtsmanagement in plaats van timemanagement en ook nog eens met de juiste prioriteiten.
Beroepsziekten voorkomen
Als je op zoek bent naar praktische tips om de gezondheid op de werkvloer te verbeteren, is het boek Beroepsziekten voorkomen een aanrader. Het bevat praktijkcasussen waarbij gezondheidsrisico's op de werkvloer zijn weggenomen of beheerst, die zomaar in iedere ander bedrijf voor kunnen komen.
Veiligheidsfabels 1-2-3
Veiligheidsdenkbeelden met een dosis humor en relativering beschouwd. Dat is wat Carsten Busch ons met zijn boek Veiligheidsfabels 1-2-3 voorspiegelt. Hij geeft met dit boek op tal van denkbeelden, die al jaren als waarheid worden aangenomen, zijn geheel eigen zienswijze. Daarmee komen ingeburgerde opvatting over veiligheid in een geheel ander licht te staan.
Gevaarlijke stoffen
Het boekje Gevaarlijke stoffen door Jodokus Diemel geeft een goede samenvatting van wat er te weten valt over werken, opslag en transporteren van gevaarlijke stoffen. Voor mensen die hier meer over willen weten geeft het de belangrijkste basisinformatie. Voor veiligheidsprofessionals is het een prima naslagwerk.
Leren van ongevallen
Als je incident of ongeval wilt onderzoeken heb je veel keus voor het onderzoeks- en analysemodel. Met het boek Leren van ongevallen hebben de schrijvers daarin duidelijkheid willen scheppen. Niet ieder model is namelijk even toepasbaar voor iedere situatie. Dit boek laat zien wanneer je welk model je kunt toepassen en legt het model vervolgens uit. En het geeft je ook nog wat achtergrondinformatie over onderzoek doen in het algemeen. Een handig en bruikbaar naslagwerk.
Gedrag en veiligheid
Jarenlang heb ik voorlichting gegeven en voorvallen onderzocht. Iedere keer valt het me op dat voorafgaand aan voorvallen gedrag in meer of mindere mate een rol van betekenis hebben gespeeld, terwijl ik met mijn voorlichting ook niet iedereen in figuurlijke zin bereik. Wat maakt nou dat we soms willens en weten de minder veilige sluiproute verkiezen. Het boek Gedrag en veiligheid, een initiatief van NVVK, probeert duiding te geven aan de invloed van gedrag op veiligheid en hoe dit positief te beïnvloeden.
Geluid en trillingen
Het boekje Geluid en trillingen door Ep Marinus geeft een goede samenvatting van wat er te weten valt over geluid en trillingen. Met dit boekje heeft hij de essentie van risico en risicobeheersing samen weten te vatten voor geluid en trillingen en geeft hij de nodige achtergrondinformatie.
Analyse van ongevallen
Het boekje Analyse van ongevallen door Wim van Alphen geeft een goede samenvatting van wat er te weten valt over hoe je ongevallen kunt analyseren om er zoveel mogelijk lering uit te trekken. Het bevat een praktische uitleg over hoe te beginnen, wat je nodig hebt en welke mogelijk je hebt. Met handige voorbeeldformulieren.
Veiligheidszakboekje
De meest relevante veiligheidsinformatie in pocketformaat. Dat is wat het Veiligheidszakboekje in essentie is. Het ligt bij mij standaard in mijn bureaulade. Het heeft zijn nut meer dan eens bewezen wanneer ik snel even iets na wil lezen. Onderwerpen als ATEX, gevaarlijke stoffen, PBM's en meer komen aan bod.
Onder invloed
Op subtiele wijze leert Tamara Onos ons tussen de regels door een aantal dingen over reanimatie, gevaarlijke stoffen en meer, met haar debuutboek Onder invloed. Door het te verpakken in een verhaal bereikt ze op geheel eigen wijze een doelgroep die normaal niet bereikt zou worden met een conventioneel kennisboek voor kerndeskundigen en andere vakidioten.
Modellen voor veiligheidsprofessionals, door Walter Zwaard en Ermin de Koning
Als je jezelf weleens afvraagt; dat ene model, hoe zat dat ook alweer en kan ik dat in deze situatie toepassen? Dan bestaat de kans dat het boek Modellen voor veiligheidsprofessionals het model, inclusief een beknopte uitleg, bevat. Daarnaast is het boek ook nog eens leuk vormgegeven.
Verdraaide organisaties
Managementsystemen helpen ons. Maar soms nemen ze de overhand waardoor de bedrijfsvoering overwegend systeemgericht wordt in plaats van klantgericht. Het ontneemt ons soms de focus op onze eindproduct. Het boek Verdraaide organisaties van Wouter Hart en Marius Buiting biedt een manier om weer grip te krijgen op de juiste focus. Het bestaansrecht van organisaties.
Instituut voor briljante mislukkingen
Er zijn twee manieren om met mislukkingen om te gaan:
1- Je beschouwt ze als mislukking en gaat snel over tot de orde van de dag;
2- Je probeert ervan te leren en gebruikt het voor verbetering.
Niet iedere mislukking is even briljant, maar de kunst is om te leren van mislukkingen die ons iets kunnen leren om er vervolgens mee te innoveren. Dat is wat het boek Instituut voor briljante mislukkingen ons probeert te vertellen. Zoals het onderzoeken van voorvallen om herhaling te voorkomen.
Slaap
Hoe groot zou de impact van slaaptekort op ons dagelijks functioneren zijn? Het zou zomaar een belangrijke oorzaak van ongevallen kunnen zijn. Niet alleen door letterlijk in slaap te vallen, maar ook door concentratieverlies of verkeerde besluitvorming.
Dit boek van Matthew Walker geeft antwoord op al je vragen die je hebt over wat er met ons gebeurt tijdens de slaap en wat slaaptekort met ons doet.