BRANDALARM

Verdwaasd kijk ik om mij heen. Ik vraag me af wat er aan de hand is waardoor ik nu midden in de nacht rechtop in bed zit. Een spitsecond later realiseer ik me dat de gillende sirene recht boven ons bed de oorzaak is. Brandalarm! Wat moet ik ook alweer doen?! Ik spring uit bed, pak gauw wat kleding (en portemonnee, leek me handig ?) en kijk of de kinderen wakker zijn (kijken al even verdwaasd om zich heen), grijp ze onder mijn armen en begeef me samen met mijn vrouw richting de gang. We verblijven in een vakantie-accommodatie, waar we een appartement hebben gehuurd. Op de gang staan nog meer gezinnen elkaar vertwijfeld aan te kijken. Sommigen vragen zich zelfs hardop af of ze überhaupt moeten reageren!

Direct bij ons om de hoek zit een nooddeur. Toch gaan we mee met de meute richting de centrale lobby. Ieders gevoel zegt namelijk dat het vals alarm is aangezien we geen tekenen van een echte brand zien (ik weet het, eigenlijk niet de juiste reactie…). Ik zou trouwens ook niet weten waar de verzamelplaats is.

Een medewerker van de accommodatie, die ik even beheerder noem, staat te bellen. Ook hij lijkt niet in paniek. Een dame die er ook als gast verblijft heeft de tegenwoordigheid van geest om op het brandmeldingspaneel te kijken en geeft de beheerder aan dat de rookmelder in kamer 21 af is gegaan. De beheerder hangt nog steeds aan de telefoon en geeft het aan zijn gesprekspartner door. Vervolgens roept hij dat het veilig is en begeeft iedereen zich terug naar de appartementen, terwijl ik me nog afvraag op basis waarvan hij dat roept.

Terwijl we door de lobby liepen en ik voor de hoofdingang langsliep, viel het me op dat de schuifdeuren niet opengingen terwijl ik wel een klik van het schakelmechanisme hoorde. Dat betekent dat de deur is vergrendeld. Ik sprak een medewerkster hierop aan, omdat de schuifdeur als nooduitgang aangeduid is met bijbehorende verlichte signalering. Zonder blikken of blozen zei ze dat alle deuren ’s nachts vergrendeld waren en dat we ons door een kleinere zijdeur naar buiten konden begeven in voorkomend geval. Toen ik tegen begon te sputteren trok mijn vrouw me zachtjes maar resoluut mee aan mijn mouw richting ons appartement. “Het heeft geen zin om in discussie te gaan met een willekeurige medewerkster” zei ze. “Ze volgt ook alleen maar haar instructies. Bewaar dat maar voor de evaluatie bij uitchecken”. Daar had ze wel een punt. Zoals altijd…

Overigens mogen schuif- en draaideuren volgens het Bouwbesluit, art. 6.25, lid 4 en het Arbobesluit, art. 3.7, lid 4, niet als nooddeur worden gebruikt. Maar omdat de deur in dit geval ook als reguliere deur gebruikt wordt is het niet in strikte zin een nooddeur. Het is ook de bekende route voor veel mensen. Als je ze dan ook nog als vluchtroute aanmerkt, in dit geval incl. noodverlichting, kan ik wel een paniekscenario bedenken dat men toch denkt dat men daar snel en veilig het gebouw kan verlaten. Nooduitgangen moet je ten alle tijden volledig en zonder sleutel kunnen openen (Bouwbesluit, art. 712 en AB, art 3.7, lid 2). Een vergelijkbare casus over dit onderwerp dat aan een adviescommissie brandveiligheid voor uitsluitsel is voorgelegd vind je hier. Het geeft al wel aan dat het Bouwbesluit niet eenduidig opgevat wordt op dit punt.

Evaluatie
Een korte evaluatie van verbeterpunten:
Niemand, ook niet de accommodatiebeheerder, neemt de leiding of geeft instructies;
✓ Niemand begeeft zich naar buiten. Iedereen verzamelt zich in de lobby, in het midden van het gebouw;
✓ De schuifdeur, tevens hoofdingang, is voorzien van vluchtwegaanduiding maar is ’s nachts vergrendeld. Het is de grootste doorgang en het zijn tevens elektrische schuifdeuren, niet handmatig te bedienen;
✓ De plattegronden zijn niet voorzien van verzamelplaatsen, locatie blusmiddelen of andere informatie mbt veiligheid en EHBO. Ze zijn vooral bedoeld om je kamer te kunnen vinden. Veiligheidsinfo is ook niet mondeling medegedeeld bij inchecken. Een samenvatting van eisen aan ontruimingsplattegronden vind je hier;
✓ De brandhaspels hadden volgens de stickers 3 maanden  geleden al gekeurd moeten worden.

Wat ging er goed
✓ Ik heb niet de indruk dat er nog mensen op bed lagen;
✓ Alle deuren zijn van vluchtwegaanduiding voorzien (dan moet de deur wel opengaan natuurlijk!);
✓ De gangdeuren vielen automatisch dicht (compartimentering);
✓ Iedere gang is van een brandhaspel en handmelder voorzien, naast het automatische meldingssysteem;
✓ Er is een AED in de lobby. De staat van het onderhoud ken ik natuurlijk niet, zoals het regelmatig verversen van pads en de batterijen check (zelftest);
✓ In de gang hangt een instructie over hoe te handelen bij brand. Ook daar staat overigens niets op over een verzamelpunt. Wel staat er dat de aanwezigen veilig moeten worden gesteld.

Als werkgever
Op het werk heb je hier natuurlijk ook mee te maken. Het Arbobesluit (AB) geeft daar met art. 3.6, 3.7 en 3.8 nadere uitleg aan.

Het belangrijkste is dat je doeltreffende maatregelen treft zodat men zich bij direct gevaar snel via de kortst mogelijke weg in veiligheid kan stellen. Het aantal, de plaats en de afmetingen van vluchtwegen en nooduitgangen zijn afhankelijk van het gebruik, de uitrusting en de afmetingen van de arbeidsplaatsen en het maximum aantal mensen die op deze plaatsen kunnen zijn (AB, art. 3.6).

Een aantal uitgangspunten voor het veilig gebruik van vluchtwegen en nooduitgangen zijn (AB, art. 3.7):
1. Vluchtwegen en nooduitgangen zijn vrij van obstakels.
2. Nooduitgangen kunnen te allen tijde worden geopend.
3. Deuren van nooduitgangen en deuren op het traject van de vluchtwegen zijn op eenvoudige wijze van binnen- uit naar buiten toe te openen.
4. Schuif- en draaideuren worden niet als nooduitgang gebruikt.
5. De vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slecht zichtbaar zijn, zijn voorzien van een adequate noodverlichting.
6. De vluchtwegen, de deuren en poorten op het traject van de vluchtwegen alsmede de nooduitgangen zijn gemarkeerd door signalen.

Daarnaast zijn de brandmeldings- en bestrijdingsmiddelen afgestemd op de aard van de werkzaamheden en het maximum aantal mensen die op deze plaatsen kunnen zijn. Indien nodig zijn er branddetectoren en alarmsystemen aanwezig. Niet-automatische brandbestrijdingsmiddelen zijn gemakkelijk bereikbaar en gemakkelijk te bedienen en zijn voorzien van signalering die op de juiste wijze is aangebracht.

Mijn vrouw gaf me nog de tip om een brandalarm als wekker te nemen. Ze heeft me namelijk nog nooit zo snel in de benen zien komen zei ze…hmmm.

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

1 Comment on “BRANDALARM

  1. Ik heb op verschillende werkplekken zowel brandoefeningen als echt brandalarm meegemaakt. Het is gelukkig altijd goed afgelopen, maar als je met honderden werknemers in de hal staat te wachten totdat je naar buiten kan, mag het duidelijk zijn dat er ruimte is voor verbetering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *