Gevaarlijke stoffen, door Jodokus Diemel

Gevaarlijke stoffen, door Jodokus Diemel

Als je meer wilt weten over werken met gevaarlijke stoffen of toe bent aan een refreshment is dit een handig en handzaam boekje. Door de kleine omvang (het past in je broek- of binnenzak) neem je het makkelijk overal mee naar toe. Het is letterlijk een zakboek. Maar laat je niet voor de gek houden door de omvang; het bevat de belangrijkste informatie om veilig met stoffen te werken (incl ATEX) of ze op te slaan. Het geeft ook informatie over waar je meer informatie over de stoffen kunt vinden.

Ik gebruik het als arbeidshygiënist zelf als naslagwerk omdat de basiskennis beknopt bij elkaar staat. Ook voor de arbocoördinator, hoger veiligheidskundige, bedrijfsarts of preventiemedewerker biedt het een mooi beknopt overzicht. Het geeft bijvoorbeeld aanwijzingen over te gebruiken normen, schattingsmodellen, stoffracties, enz.

Voor wie minder thuis is in gevaarlijke stoffen, maar er wel mee in aanraking komt door werkzaamheden of opslag geeft het de basisinformatie.  Er wordt bijvoorbeeld ook uitgelegd wat de belangrijkste zogenaamde stoffen zonder eigenaar zijn (DME, asbest, houtstof, lasrook, enz), hoe ermee om te gaan, welke beheersmaatregelen je kunt treffen en hoe je blootstelling registreert. Kortom; handig boekje om bij de hand te hebben.

Het behoort tot de zakboekenreeks Werk en Veiligheid:
- Gevaarlijke stoffen, Jodokus Diemel;
- Geluid en Trillingen, Ep Marinus;
- Analyse van ongevallen, Wim van Alphen.

Titel: Gevaarlijke stoffen
Auteur(s): Jodokus Diemel
Uitgeverij: Kerkebosch BV, Zeist
Jaar: 2012
ISBN: 9789067205344

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?