Instituut voor briljante mislukkingen, door Paul Louis Iske

Vaak zijn we erg gefocust op succes en laten we kansen liggen wanneer we ons alleen daarop richten. Nog vaker zijn we zelfs geneigd om sporen van mislukkingen uit te wissen. Daarom de volgende leestip: 'Instituut voor briljante mislukkingen' van Paul Louis Iske. Hierin staat uitgelegd dat en wat we kunnen (en zouden moeten) leren van wat er zoal fout gaat in organisaties.

Het boek beschrijft dat het helemaal niet erg hoeft te zijn dat we zo nu en dan falen, zolang we er maar van leren. Om er beter van te worden, te innoveren. In het veiligheidsdomein wisten we dat natuurlijk al wel en is het DE reden dat we onderzoek doen naar ongevallen. Om herhaling te voorkomen. Het boek gaat mooi in op hoe je mislukkingspatronen van tevoren kunt onderkennen door gebruik te maken van scenariodenken. Ook dat is herkenbaar in het veiligheidsdomein.

Het is zeer de moeite waard om te lezen, het leest lekker vlot weg en het bevat veel voorbeelden.

De volgende formule in het boek vond ik ook sterk: NT + OO = DOO, oftewel; Nieuwe Technieken (bv implementatie dure ERP-modules) in een Oude Organisatie resulteert in een Dure Oude Organisatie (als de organisatie zelf niet mee verandert). Ook dat is voor veel mensen herkenbaar 🙂

Titel: Instituut voor briljante mislukkingen
Auteur: Paul Louis Iske
Aantal pagina’s: 240
Uitgeverij: Business Contact
Jaar: april 2018
ISBN: 9789047011460

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?