Leren van ongevallen

Leren van ongevallen, door diverse auteurs

100% veiligheid bestaat niet. Daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Maar als ongevallen dan toch voorkomen kunnen we maar beter zorgen dat we ervan leren. Om herhaling te voorkomen. Dat geldt ook voor bijna-ongevallen en incidenten, om te voorkomen dat het uiteindelijk ongevallen gaan worden. Onderzoek geeft ons inzicht in waar preventieve maatregelen tekortschieten of zelfs ontbreken, zodat we dit kunnen verbeteren.

Maar hoe doen we dat? En hoe halen we er maximaal rendement uit? We kunnen natuurlijk een analysemethode gebruiken. Dat biedt een kapstok. Maar welke gebruik je dan? Bekende modellen zijn de Tripod-methodiek, bow-tie en een feitenboom. DE vraag is of deze in alle situaties even geschikt zijn. Dit boek gaat in op 20 modellen en vergelijkt deze met elkaar.

Het boek bevat een handig overzicht met suggesties wanneer een model geschikt is om toe te passen op basis van een aantal aspecten. Aspecten als; leidt het tot inzicht in onderliggende oorzaken, worden er barrières toegepast, enz. Ieder model wordt per hoofdstuk toegelicht met een korte typering, met uitleg in welke situatie het toe te passen is, wat het oplevert en meer.

Het boek is zeer de moeite waard om in de kast te hebben als handig naslagwerk en verdieping, voor zowel de beginnende als gevorderde veiligheidsprofessional.

Titel: Leren van ongevallen
Auteur(s): Dr. W.J.T. van Alphen, J. Gort, K.I.J. Stavast, A.W. Zwaard
Uitgeverij: SDU Uitgevers BV, Den Haag
Jaar: 2012
ISBN: 9789012575805

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?