Nooit meer te druk

Nooit meer te druk, door Tony Crabbe

Het boek Nooit meer te druk door Tony Crabbe is nu overal in de schappen te vinden. Crabbe (1968) is een Britse bedrijfspsycholoog die onder andere werkzaam is voor grote organisaties als Microsoft, Disney en Cisco. Ook is hij als onderzoeker/organisatiepsycholoog verbonden aan de University of London. Daarnaast is hij getrouwd en heeft hij drie kinderen. Kortom; hij is ook een ervaringsdeskundige als het gaat om druk!

Het boek biedt handvaten om de drukte die velen van ons dagelijks ervaren het hoofd te bieden. Het past dan ook goed bij deze tijdgeest met alle informatiestromen die continu op ons af komen. 13% van werknemers ervaart burn-out klachten. In 2015 gaf maarliefst ruim 35% van de werknemers aan dat werkstress de belangrijkste oorzaak is van het werkgerelateerde verzuim. Crabbe gaat in op beheersing van drukte, hoe we ons kunnen onderscheiden door slimme keuzes te maken en tot slot naar hoe we onze focus kunnen verleggen naar wat we echt belangrijk vinden voor de juiste mindset op de langere termijn.

Sommige passages klinken logisch, zoals het niet op tafel leggen van je mobiele telefoon om beter contact te kunnen leggen met je tafelpartners. Maar het boek onderbouwd waarom dat zo is door ook de werking van ons brein uit te leggen en houdt je een spiegel voor. Ook gaat het in op waarom druk zijn geen goede bevorderlijke weergave is van hoe mensen jou zien. Als je iemand vraagt hoe het gaat, antwoord men namelijk vaak met “druk.” Het is voor veel mensen een persoonsmerk geworden volgens Crabbe en hij geeft goed weer waarom dit geen sterk merk is. Hij geeft aan dat druk zijn tot op zekere hoogte een keuze is. En dat we onze prio’s vaak liever anders zouden leggen. Waarom lukt dat dan niet? We laten ons gezin vaak zonder blikken of blozen wachten omdat werk voor gaat en komen zelf ook niet tot rust. We worden overladen met prikkels en kennen nog maar weinig verwerkingstijd (lees: prikkelloze tijd om de prikkels te verwerken).

Wat enorm aan het denken zet is dat we veel cursussen en trainingen volgen om nog efficiënter en daarmee nog productiever te worden, waardoor we in plaats van meer tijd om na te denken onze agenda’s nog voller proppen! Hoe waar is dat! Crabbe stelt aandachtsmanagement tegenover timemanagement.

Crabbe schrijft in begrijpelijke taal en het boek leest daardoor gemakkelijk weg. Hij gebruikt zijn bronnen goed en weet onderzoeksresultaten goed te vertalen naar praktische handvaten die direct toepasbaar zijn in ons dagelijks leven. Het gebruik van bronnen komt de betrouwbaarheid van het boek te goede, zeker gecombineerd met Crabbe’s opgedane inzichten uit zijn werkveld.

Na ieder hoofdstuk geeft hij een korte samenvatting (kerngedachten genoemd). Ik vind dit erg handig om de kern nog even op een rij bij elkaar te zien. Het leest bovendien gemakkelijk terug. Dat wordt telkens gevolgd door een aantal praktische tips om direct in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Volgens de Daily Express een “Een levensveranderend boek dat evalueert wat je aan het doen bent, waarom je het doet en op welke manier.” Ik sluit me daarbij aan. Voor iedereen die een opgeruimd hoofd wil is dit boek een absolute aanrader!

Meer zien van Tony Crabbe? Hij heeft gesproken op TEDxAmsterdam en was te gast bij RTL Late Night .

Titel: Nooit meer te druk
Auteur: Tony Crabbe
Aantal pagina’s: 384
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaar: feb 2016
ISBN: 9789024572687

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?