Veiligheidsfabels

 

Veiligheidsfabels 1-2-3, door Carsten Busch

Zomaar een aantal uitspraken die we vaak horen op de werkvloer:
✓ “Ons doel moet nul ongevallen zijn!
✓ We doen het altijd al zo;
✓ ISO-certificering verzekert veiligheid.”

Dit zijn slechts 3 van de maarliefst 95 stellingen die in dit boek aan bod komen. Het  boek houdt de lezer een spiegel voor over waar we nu staan met onze veelal theoretische benadering van veiligheidsdenken. We denken vaak dat we met allerlei beheersmaatregelen en systemen in control zijn, maar is dat ook zo? Dit boek laat zien dat dit lang niet altijd het geval is, dat het mogelijk zelfs een vals gevoel van veiligheid geeft.

Het is geschreven op een toegankelijke wijze, waardoor het lekker vlot leest, met een behoorlijke dosis humor en relativering, terwijl het je echt wel even aan het denken zet. Ik denk dat de gemiddelde kerndeskundige binnen het veiligheidsdomein, zeker de deskundige die al even meeloopt, veel zal herkennen. Mijn favoriet is Fabel 60; “Drie incidenten?! We moeten maatregelen treffen!” over statistische misvattingen. Ontzettend herkenbaar. Voor managers die met veiligheidssystemen geconfronteerd worden en met veiligheidsbeleid belast zijn denk ik dat het verrassende invalshoeken bevat.

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdonderwerpen, zoals cultuur en risicobeoordeling, met aan het einde van elk hoofdstuk aanbevolen leesvoer. Inclusief een korte review. Inderdaad zoiets als dit dus…

De schrijver laat niet alleen de tekortkomingen van het mainstream veiligheidsdenken zien, maar hij geeft ook suggesties om te komen tot andere zienswijzen en verbetering. Het is een leuk boek voor zowel de kameraad specialist als eenieder die in organisaties met veiligheidsdenken raakvlakken heeft (iedereen dus…). Het is trouwens ook een leuk boek om cadeau te doen wanneer je mensen aan het denken wilt zetten.

En mocht je nog een spreker zoeken die het veiligheidsonderwerp aansnijdt, ook dat kan. Deze schrijver kan ook mondeling zijn boodschap overbrengen.

Titel: Veiligheidsfabels 1-2-3
Auteur(s): Carsten Busch
Uitgeverij: Vakmedianet, Alphen aan den Rijn
Jaar: 2017
ISBN: 9789462154803

Door Ludolf Prins
Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?