MEER MET VOORLICHTING

En toen was ik er helemaal klaar mee. Ik stak mijn laatste sigaret aan en besloot dat dit nu echt de laatste zou zijn. Vanaf dat moment heb ik nooit mee gerookt. Simpel. Nou, om eerlijk te zijn, zo simpel was het niet. De verslaving viel eigenlijk wel mee, maar het is de gewoonte dat het zo lastig maakt. Dat zweer je niet zo maar even af. Althans, ik niet. Gedragsverandering is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik was begonnen met roken toen ik 11 jaar was. Toen ik stopte was ik 34 jaar. Ik kon me niet eens meer herinneren hoe het was om niet te roken, ik wist gewoonweg niet beter meer! Talloze pogingen had ik in de loop van de jaren genomen, al dan niet met behulp van kauwgum en pleisters. Zinloos. De gruwelijke plaatjes en waarschuwingen op de pakjes, de jaarlijkse prijsverhogen, de bezwaren van mijn vrouw, niets hielp. Het overtuigde me niet. Totdat ik een voor mij zwaarwegende reden kreeg, ik werd vader van een meisje! Ik wilde mijn kind niet blootstellen aan schadelijke rook en zag mezelf ook niet met een sigaret in mijn mond achter een kinderwagen lopen. De veranderende maatschappelijke beeldvorming ten opzichte van roken droeg daar ook aan bij. Mijn mindset veranderde mee. Op verjaardagen stond ik steeds vaker alleen buiten te roken en ergens stoorde me dat, alhoewel ik zei van niet.

Risicostijging door gedrag
Volgens Arbobalans 2014 is er een stijging te zien in verhoging van het risico op een arbeidsongeval als gevolg van intern ongewenst gedrag. Na alle maatregelen die we kunnen nemen qua ontwerp, systemen en regelgeving blijft de juiste mindset over als laatste vangnet. We kunnen niet alles vangen in regels en wetten. Wetgevers reguleren alleen wat ze begrijpen, niet wat ze niet begrijpen. Ze heeft geen verstand van bijvoorbeeld onderhoud en dus kunnen we ons niet verschuilen achter certificeringen en vergunningen of dat een inspecteur iets gemist heeft. Mindset is daarom belangrijk om veiligheid te bewerkstelligen. Doordat er veiligheidsfunctionarissen rondlopen, zijn collega’s geneigd om veiligheidsvraagstukken mentaal uit hun handen te laten vallen. De veiligheidsorganisatie heeft een onteigenend effect op mensen en moet zich daarvan bewust zijn. Juist daarom is het van belang dat de veiligheidsorganisatie de lijn duidelijk maakt dat zij zelf (mede)verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. Maar dan moet je ze wel de juiste bagage meegeven om die verantwoordelijkheid ook te kunnen nemen.

Voorlichtingskalender
In de Arbowet, art. 8 kun je vinden waarvoor voorlichting verplicht is. De periodiek is afhankelijk van de risico’s in je RI&E. Als je bijvoorbeeld veel met straling te maken hebt, ligt het voor de hand dat je dit onderwerp jaarlijks herhaald. De enige periodiek die voorgeschreven staat is van gevaarlijke stoffen. Die moet je tenminste eens per jaar aanbieden (mits je ze hebt natuurlijk). Tip van mij: Stel een voorlichtingskalender op voor de onderwerpen die voor jouw bedrijfsactiviteiten van belang zijn om voor te lichten. Het geeft je handvaten en focus gedurende het jaar. Bied voor een blijvende gedragsverandering de onderwerpen meerdere keren aan. Herhaling zorgt ervoor dat het beter blijft hangen.

Cruciaal
Tot slot wil ik je nog 3 tips meegeven die volgens mij cruciaal zijn bij voorlichting:

✓Vergeet niet om, naast de wettelijk voorgeschreven onderwerpen, ook je doelgroep te vragen waar ze zelf behoefte aan hebben! Daar zit de echte meerwaarde (intrinsieke motivatie).

✓Stem je boodschap af op je doelgroep. Draai geen standaardverhaal af, maar zoek aansluiting bij de belevingswereld, kennis en het niveau van je doelgroep.

✓Hanteer een mix in je voorlichtingsmedia. Zorg dat warme (tweerichtingsverkeer) en koude (eenrichtingsverkeer) communicatiemethodieken in balans zijn. Ga niet alleen maar zenden, maar geef mensen ook de kans om vragen te stellen en voel aan wat er leeft. Ga daar dan vervolgens op in.

Met voorlichting geef je mensen een reden om het gewenste gedrag te laten zien. Als het aansluit bij persoonlijke belangen, kun je intrinsieke motivatie activeren. Overtuig mensen niet, mensen overtuigen alleen zichzelf. Geef ze een reden. Dan verandert de mindset. Wellicht kun je dan zelfs mensen van het roken afhelpen 😉

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Dit en meer over hoe je veiligheidsvoorlichting voor je kunt laten werken vind je op Goedvoorgelicht.nl. Daar kun je ook een gratis whitepaper downloaden met nog meer inzichten (ook te verkrijgen op deze site bij inschrijven ;-)).

Vond je dit artikel nuttig? Deel het of laat een bericht achter.

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

2 Comments on “MEER MET VOORLICHTING

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *