FLOAT LIKE A BUTTERFLY…

…sting like a bee. Ik moest hier net tijdens het hardlopen aan denken. Deze week is bokslegende Muhammad Ali overleden. Ongekend hoe deze man in het leven stond. Wat kunnen veiligheidsprofessionals hier eigenlijk van leren? Er zijn zeker lessen uit te trekken!

De meeste mensen die werkzaam zijn in het veiligheidsdomein zijn, hebben de rol van adviseur. Adviseurschap verlangt een zekere flexibiliteit. Dat heb je nodig om de verschillende doelgroepen te kunnen ondersteunen. Naar het management toe probeer je met een goed beargumenteerde onderbouwing te komen om draagvlak voor je voorstellen te krijgen bijvoorbeeld. Je zoekt naar de gemene deler om aan zowel jouw doelstellingen als aan de bedrijfsdoelstellingen invulling te kunnen geven. Naar de werkvloer toe doe je iets soortgelijks en zoek je dus aansluiting bij hun doelstellingen. Maar je kunt beide doelgroepen niet op dezelfde manier benaderen. Er spelen mogelijk andere belangen en/of interesses. Als je weet welke dat zijn kun je elkaar vinden. Je zult dus flexibel moeten kunnen zijn (float like a butterfly…). Als je dat goed beheerst en draagvlak kunt creëren ben je het meest effectief (sting like a bee…). Daar zijn je doelgroepen ook het meest bij gebaat.

En dan zijn er nog de andere rollen die je ook hebt: onderzoeker van incidenten, rapporteur, bedrijfskundige voor het veiligheidsmanagementsysteem, spiegel om te spiegelen, praatpaal, enz. Flexibelheid alom.

Een andere uitspraak van Muhammad Ali is “The hand can’t hit, what the eyes can’t see.” Hierbij moet ik onmiddellijk denken aan risico-inventarisatie. Als je je risico’s niet scherp voor ogen hebt, kun je ook niet adequaat je bedrijfsvoering inrichten om tegenwicht te bieden.

Over gemene delers gesproken. De paralellen zijn er. Zo zie je maar wat je van andere domeinen kunt leren. Zeer zeker ook van sporters met hun grote doorzetting- en incasseringsvermogen, focus en doelgerichtheid. Lesson learned…

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *