HOE VER KIJK JIJ?

Ik heb gehoord over een bedrijf met een hoog ziekteverzuim. Dit bedrijf had een nogal ongebruikelijke manier om dat te verhelpen. Niet met voorlichting, actiepunten uit audits of surveys en medewerker tevredenheidsonderzoeken. Maar door wekelijks een massagebus te laten komen. De medewerkers stonden letterlijk in de rij en het ziekteverzuim daalde spectaculair! Kom er maar eens op, knap gevonden! ☺

Vorige week ontving ik een foto van een zogenaamde deskbike van Achmea in Apeldoorn. Je leest het goed, een fietswerkplek. Je zit dus letterlijk achter een tafel met je laptop en je stoel is in feite een soort hometrainer. Alles om mensen in beweging te krijgen. Grote multinationals stellen tegenwoordig ook meditatieruimtes ter beschikking om personeel tijdens werktijd de gelegenheid te bieden om te ontstressen. Denk je dat ze dat zouden doen als dat niks op zou leveren? Daar is over nagedacht, neem dat van mij aan. Bekijk dit filmpje van Prof. Dr. Erik Scherder maar eens.

In verzekeringsland ziet men de voordelen ook van meer bewegen, gezond eten; kortom gezond leven. Niet omdat ze nou zo begaan met je mensen zijn, want het is nogal kosten gedreven. Maar we worden er wel beter van en dat moeten we voor ogen houden. Sterker nog; als je aantoonbaar werkt aan goede arbeidsomstandigheden kun je steeds vaker onderhandelen over korting op je premies.

Waar stop je als werkgever met je zorgplicht? Dat is afhankelijk van je doel. Er geldt natuurlijk de wettelijke ondergrens. Als je ambitie niet verder gaat dan voldoen aan wet en regelgeving, dan stop je daar. Of wil je als werkgever daarnaast nog positief bijdragen aan een gezondere levensstijl? Het leven gaat na werktijd namelijk wel gewoon door, ook als dat een ongezonde levensstijl is. De gevolgen van een ongezonde leefstijl nemen mensen ook mee naar het werk. Dat kan bijdragen aan ziekteverzuim dat uiteindelijk kosten met zich meebrengt of leidt tot een lagere productiviteit. Weleens een sportschoolabonnement voor je personeel overwogen? 20 min bewegen per dag levert je beter geconcentreerd personeel op.

Dat past ook bij de gedachte dat de grenzen tussen werk en privé steeds meer vervagen, doordat we steeds vaker ook thuis werken of vanaf een andere locatie en met wisselende werktijden.
Dus; kijk je tot je bedrijfsgrens of verder? Hoe ver kijk jij?

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *