INNOVATIEF LEIDERSCHAP KUN JE (NIET) FORCEREN

Veel bedrijven voelen wel aan dat ze mee moeten. De concurrentie is groot. Je moet mee in nieuwe organisatiestructuren om relevant te blijven. Anders werken. Efficiënter vooral. Relevant blijven door echte waarde toe te voegen en onderscheidend te zijn. Innovatief leiderschap hoort daar bij.

Innovatie is belangrijk, want de concurrentie staat immers ook niet stil. Echter, dat vraagt ook om leiderschap dat daar open voor staat. Innovatief leiderschap. Vaak komen nieuwe vormen van leiderschap uit een boekje. Hoevaak zien we niet terug dat managers een boek gelezen hebben of een cursus gevolgd en dat toe (proberen te) passen. Uit het niets vraagt je leidinggevende je dan ineens hoe het met je gaat. Als je bijna spontaan aan jezelf begint te twijfelen, herinner je je dat hij pas een cursus mensgericht leiderschap heeft gevolgd. Nog voor je antwoord kunt geven is je tijd om, want hij bedenkt zich ineens dat hij je naaste collega ook nog moet vragen hoe het met hem is. Check in the box-management.

Modern leiderschap komt vaak uit een boekje. Vaak staat men niet echt open voor kritiek, ook niet als dat opbouwend is. Al zegt men van wel. Soms lijkt het wel of managers de essentie niet aanvoelen, alsof men het zelf niet beleeft maar oplepelt vanuit de theorie. Niet zelden tot frustratie van generatie X en Y, de huidige laat-twintigers en dertigers die enige werkervaring hebben, de beperkingen inmiddels zien en ervaren, goede innovatieve ideeën hebben, maar vaak (nog) niet de posities bekleden om invloed uit te oefenen. Innovatie manifesteert zich daarom vaak niet. Buiten de kaders denken mag, zolang je maar binnen de kaders blijft. Daarmee blijven gemiddelde organisaties gemiddeld. Laten we hopen dat ze zich dit gevoel ook nog kunnen herinneren als ze over enige jaren wel zelf de paden uit mogen zetten. En dat ze de dan opkomende generatie de ruimte geven.

Maar het gaat langzaam maar zeker de goede kant op! Al dan niet geïnspireerd door innovatieve, asymmetrische denkers als Menno Lanting (Olietankers en speedboten), Martijn Aslander (Easycratie), Wouter Hart (Verdraaide organisaties) en Mathieu Weggeman (Het Rijnland boekje en Onzichtbaar Leiderschap). De jongere generaties kunnen bij hen hun hart ophalen.

Kunnen we implementatie van innovatieve ideeën versnellen? Ja, dat kan! Door het aanstellen van jonge managers en hen bijbehorende verantwoordelijkheden, bevoegdheden en vrijheden toekennen. Ik merk de voordelen zelf bij het uitvoeren van een RI&E. De jonge generatie managers vinden dit vanzelfsprekend (mits pragmatisch en bruikbaar), terwijl oudere managers vaak tegengas geven omdat ze zich erdoor belemmerd voelen of er slechte ervaringen mee hebben (niet zelden door het verdwijnen van de RI&E-resultaten in de onderste bureaulade). Laten we voor een gezonde mix van jonge, open minded en oudere, meer ervaren managers gaan. In die zin kunnen we innovatief leiderschap forceren.

Om met de woorden van Menno Lanting te eindigen: “In elke organisatie klotst de kennis tegen de plinten op, ze hoeft slechts ontsloten te worden om er collectief beter van te worden”.

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *