OP JACHT

Geef een man een zoekopdracht en hij gaat op jacht. Als ik op zoek ben naar onderdelen voor een vaatwasser of de een andere auto kan ik me uren vermaken op jacht naar wat ik zoek. En ik weet dat ik daarin niet alleen sta. Ik vermoed dat het een overblijfsel is van ons jachtinstinct .

Maar daarnaast word ik gedurende de gehele dag bestookt met informatie waar ik niet om vraag (al dan niet volkomen nutteloos) door Facebook, Twitter, emailmarketingcampagnes, TV-reclames, nieuwsapps, Whatsappgroepen en ga zo maar door. Ik merk dat mijn mobiel zo langzamerhand een centrale plek ingenomen heeft in mijn dagindeling doordat ik ook nog eens op vaste tijden zelf informatie ophaal (lees; nieuwsapps en social media afstruin).

We moeten ook veel keuzes maken. Vroeger ging je trouwen als je kinderen kreeg. Daar dacht je niet eens over na, een open deur. Nu moeten we beslissen of we überhaupt willen trouwen. En als je dat doet heb je maarliefst 4 keuzes voor wat betreft welke achternaam je kiest… Er valt dus nogal wat te kiezen. Keuzestress heet dat.

Een informatie overkill is niet het enige dat ons continu prikkelt. In de leeftijdscategorie 25 – 35 jaar wordt 1 op de 6 getroffen door een burnout volgens het CBS! Het najagen van succes, onze prestatiedrang, is groot. Deze week hoorde ik van een succesvolle Nederlandse DJ die op z’n 25e een burnout had wegens succes. Dat is de trend van de huidige generatie jongvolwassenen.

We stellen hoge eisen aan onszelf en geloven in maakbaarheid van om het even wat. We leven dan ook in een prestatiemaatschappij. Die hoge eisen en prestatiedrang maakt dat we onrealistisch plannen. Daar ligt ook een rol weggelegd voor werkgevers en met name leidinggevenden. Help je medewerkers of collega’s bij hoge werkdruk. Probeer piekbelasting te voorkomen. Vaak kan dat natuurlijk niet. Maar als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren is het wel om verstoringen in de planning gewoonweg in te plannen. Ik ga er standaard vanuit dat er iets tussen komt. En guess what; dat is in de meeste gevallen ook zo! Plan dus realistisch. En beperk het aantal werkoverleggen! Combineer ze waar mogelijk en/of vraag je af of het echt noodzakelijk is dat je er bij bent. Het komt vaak voor dat je uitgenodigd wordt, omdat men veronderstelt dat het jou ook aangaat. Vraag gewoonweg of je aanwezigheid noodzakelijk is. Het zou zomaar kunnen dat je gevraagd bent omdat ze je niet wilden passeren.

Volgens Timemanagement.nl kunnen we minder stress ervaren door het volgende:
1. Maak je leven eenvoudiger door te prioriteren. Kies maximaal 3 projecten of mensen waar je je aandacht op wilt richten;
2. Durf tevreden te zijn met minder. Je hoeft niet overal het maximale uit te halen;
3. Voorkom versnippering in tijd en doelen. Probeer 1 ding tegelijkertijd te doen.

Ik zou daar zelf aan toe willen voegen:
Maak ook eens iets af. Ik kan het je van harte aanbevelen omdat het je gewoonweg een goed gevoel geeft om iets van je lijstje af te kunnen strepen. Dat sluit direct aan bij bovenstaande punt 1. Bij mij werkt thuis werken erg goed om dingen af te ronden;
Plan je ontspanning in. Vaak schiet sporten, vissen, motorrijden en dergelijke erbij in. In plaats van te denken dat het weer niet is gelukt, kun je het natuurlijk ook gewoonweg inplannen. Je plant boodschappen doen toch ook in? Het is misschien wat minder spontaan, maar dan doe je het tenminste. PS: wist je dat boogschieten nu vaak als ontspanningsoefening gedaan wordt?;
Verminder de hoeveelheid prikkels van je mobiel. Schrijf je uit van emailcampagnes zodat je minder mails en daarmee minder meldingen ontvangt. Stel op je mobiel in van welke meldingen je wel wilt ontvangen, maar vooral ook welke niet. Inclusief meldingen door social media.

Zeg nou zelf; het is toch veel leuker om zelf op informatiejacht te gaan? Jammer dat zoekmachines je vervolgens blijven bestoken met reclames op basis van je zoektocht op internet naar die ene laptop die je inmiddels alweer 3 maanden hebt! Hmm, misschien toch maar eens op zoek naar een addblocker.

Heb je zelf een onderwerp waar je meer van wilt weten? Laat het me weten, dan duik ik er voor je in.

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *