SAFETY FIRST

Safety, wat is dat eigenlijk? Recent hoorde ik van een spreker dat het een gevoel is dat iemand heeft. En dat erover getwist kan worden, omdat wat de een veilig acht, door een collega geheel anders gezien kan worden. Zo kun je dus deels een overlap hebben in inzicht. Dat bestaat uit de dingen waarover je het eens bent dat het veilig is. Maar dus ook deels een verschil in inzicht.

Op het moment dat ik het hoorde klonk deze uitleg plausibel en was ik het er roerend mee eens. Maar ik moet toch concluderen dat ik het er niet zo mee eens ben. Helemaal niet eigenlijk. Je kunt je namelijk ook veilig wanen. Als het dak op instorten staat ben je je daar niet per definitie bewust van. Je stapt niet in een vliegtuig als je niet het gevoel hebt dat je ook ergens veilig gaat landen, maar garanties heb je niet.

Volgens mij is veiligheid een staat van zijn. Ik heb de Van Dale er op nageslagen en die onderschrijft dat eigenlijk ook.

vei·lig·heid (de; v) 1het veilig-zijn: iets in veiligheid brengen

Ook hebben we gediscussieerd over Safetyslogans. ‘Safety first’ bijvoorbeeld. Er bestaat zelfs een heuse website met de top 500 beste Health and Safety slogans! De top 10 luidt:

  1. Safety is our No1 Priority
  2. Safety is No Accident
  3. Take 5 and Stay Alive
  4. The Key To Safety Is in Your Hands
  5. No Safety, Know Pain
  6. Safety Is a Choice You Make
  7. A spill, a slip, a hospital trip
  8. Safety glasses: All in favour say “Eye!”
  9. Safety rules are your best tools
  10. Stay Alert, Don’t Get Hurt

Klinkt allemaal wat hol als je het mij vraagt.

Toch is er blijkbaar wel een behoefte om veiligheid op de kaart te krijgen. Een beetje (positieve) aandacht is af en toe natuurlijk ook wel wenselijk om het onderwerp op de agenda te krijgen. Mensen beginnen vaak spontaan met de ogen te rollen als het woord safety of veiligheid valt. Wat mensen misschien nog wel het meest aan het denken zet is de onderstaande slogan. Dan komt het opeens dichtbij, waardoor het een betekenisvolle lading krijgt.

Safety

De hoeveelheid veiligheidscampagnes, veiligheidsopleidingen, veiligheidstrainingen, enz. geven al impliciet aan dat veiligheid iets is dat vaak buiten de bedrijfsvoering staat. Veiligheid is blijkbaar geen geïntegreerd onderdeel van onze dagelijkse bedrijfsvoering waardoor er extra aandacht voor nodig is.

De juiste mindset is nog steeds de basis. Je kunt een prachtig ingeregeld managementsysteem neerzetten. Maar als men het niet met de juiste informatie vult of alleen gebruikt wanneer dat zo uitkomt helpt het je niet verder. Hoe je de mindset positief kunt beïnvloeden? Investeer in voorlichting! Gepland en structureel met een voorlichtingskalender. Lees hier hoe.

Safety first? Zeker, maar dan wel als onderdeel van de rest van de bedrijfsvoering graag.

Ludolf

Wie is Ludolf Prins?
Ken je mijn arbogereedschap al?

 

Download nu gratis beleidsadvies

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *